WhyDonate logo

De 10 Inzamelingsactie Ideeën en 10 Geld Inzamelen Tips

Raise money 2 De 10 Inzamelingsactie Ideeën en 10 Geld Inzamelen Tips

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Start inzamelingsactie

Maak een Eigen inzamelingsactie of een verbonden inzamelingsactie.

Eigen inzamelingsactie
Team en verbind geldinzamelingsactie

Hoe het werkt:
Als je een op zichzelf staande inzamelingsactie aanmaakt, vragen we je om de bankgegevens waar de donaties naar over mogen worden gemaakt.

Let op: de donaties worden maandelijks rond de 15e van de eerstvolgende maand overgemaakt.

Hoe het werkt:
Wanneer je een verbonden inzamelingsactie maakt, wordt deze gekoppeld aan een bestaande. De donaties worden uitbetaald aan deze ouderinzamelingsactie. Als je een gekoppelde inzamelingsactie wilt maken, ga je naar de pagina voor de inzamelingsactie voor ouders en klik je op de knop ‘Inzamelingsactie verbinden’.

Start inzamelingsactie Verbind inzamelingsactie
Eigen inzamelingsactie

Hoe het werkt:
Als je een zelfstandige inzamelingsactie maakt, worden de donaties op je bankrekening gestort.

Let op: giften worden maandelijks overgemaakt rond de 15e van de volgende maand.

Start inzamelingsactie

Team en verbind geldinzamelingsactie
Hoe het werkt:
Wanneer je een verbonden inzamelingsactie maakt, wordt deze gekoppeld aan een bestaande. De donaties worden uitbetaald aan deze ouderinzamelingsactie. Als je een gekoppelde inzamelingsactie wilt maken, ga je naar de pagina voor de inzamelingsactie voor ouders en klik je op de knop ‘Inzamelingsactie verbinden’.
Verbind inzamelingsactie
Hulp nodig? Neem contact op!

We zullen u helpen beslissen welke optie het beste bij u past.

Neem contact op
Hulp nodig? Neem contact op!

We zullen u helpen beslissen welke optie het beste bij u past.

Neem contact op

Het is best lastig om een originele en doeltreffende inzamelingsactie ideeën te bedenken en uit te voeren. De fundraiser dient snel, gemakkelijk en leuk op te zetten te zijn. Om je hier mee te helpen hebben we de beste 10 inzamelingsactie ideeën voor je op een rijtje gezet.

De inzamelingsactie voorbeelden zijn afkomstig van reeds succesvol afgeronde inzamelingsacties op het Whydonate crowdfunding platform. Deze fundraisers zijn dus gewoon opgezet door mensen zoals jij en ik!


Hoe kun je geld inzamelen?

Hoe je geld inzamelt hang af van het doel. We hebben daarom de meest voorkomende type inzamelingsacties op een rijtje gezet:

Geld inzamelen voor jezelf

Wil je geld inzamelen om zelf iets te doen? Denk aan een duur huwelijk, een geweldige vakantie of een bijzondere reis om vrijwilligers werk te doen. Watvoor inzamelingsactie het ook is, wij zorgen ervoor dat je het online kunt doen en gemakkelijk zoveel mogelijk geld in kunt zamelen.

Geld inzamelen voor school

Ook scholen zijn uitstekende goede doelen voor crowdfunding. Organiseer een inzamelingsactie voor de lagere, middelbare school of zelf de universiteit. Zamel donaties in voor een nieuw speeltoestel of koppel de inzamelingsactie aan een bestaand goed doel. De klassen kunnen vervolgens een competitie opzetten waarbij degene met de meeste donaties een mooie prijs wint. We helpen je met geld inzamelen voor deze ideeën en eventuele andere doelen. Behoefte aan meer informatie, bekijk onze blog ‘Geld Inzamelen School – 53 beste inzamelingsactie ideeën.

Geld inzamelen voor iemand

Wil je geld inzamelen voor iemand anders? We helpen je om gemakkelijk een online inzamelingsactie op zetten. Help iemand bij het betalen van een medische behandeling, een grote wens, om uit de schulden te komen of een simpel dagje weg om wat leuks te kunnen doen. Zodra de geldinzamelactie is aangemaakt, kun je direct beginnen met donaties inzamelen. Wij zorgen dat het gedoneerde geld netjes op de juiste plek terecht komen.

Geld inzamelen voor vereniging

Verenigingen zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving, maar hebben soms moeite om financieel gezond te blijven. We willen het via crowdfunding zo makkelijk mogelijk maken om de uitgebrande kantine te herbouwen, nieuwe trainingspakken en ballen te  kopen, het clubhuis op te knappen of om bijvoorbeeld een nieuw veld te bekostigen. We helpen je  graag op weg om donaties in te zamelen en de doelen van jullie sportvereniging te bereiken.

Geld inzamelen goed doel

Hoe kun je geld ophalen voor een goed doel? Het is heel simpel, je kiest een goed doel en maakt een inzamelingsactie pagina aan op WhyDonate. Bedenk op wat voor een manier je de actie wilt verspreiden ” U kunt bijvoorbeeld niet voor niets geld inzamelen. Een plek waar mensen belangeloos bijdragen aan een betere wereld en de strijd tegen slopende ziektes. U kunt hieraan bijdragen met uw inzamelingsactie. Vul gewoon het registratieformulier in en deel uw promotie om eenvoudig online aan de slag te gaan.


Voorbeeld Acties om Geld in te Zamelen

Heb je inspiratie nodig? We hebben de 10 beste Ideeën om geld in te zamelen voor je op een rijtje gezet.

1. Originele manier geld inzamelen; verkoop eten en drinken 

Oké, we weten het. Het is zo oud als de weg naar Rome en misschien niet het meest originele of creatieve idee om geld in te zamelen, maar het werkt wel! Het is niet voor niets dat dit inzamelingsactie idee het langst van allemaal bestaat en nog steeds succes oplevert: het maken van je eigen producten en die vervolgens verkopen. Geef een aparte draai aan deze succesvolle doneeractie om er toch iets unieks van te maken. 

Hier wat nog wat extra geldinzameling tips om deze doneeractie nog succesvoller te maken:

Less is more!
Bak of maak niet van alles wat, maar specialiseer je verkoop op 1 specifiek product en promoot deze op een prominente manier. Zo zal je niet snel over het hoofd worden gezien. Ideeën: brownies, koekjes, cake, limonade, bier (alleen op Koningsdag!), oesters (kun je zelf van het Wad halen) of zelf geplukt fruit.

Zorg voor aanloop
Probeer met je stand op een groot evenement, zoals een muziekfestival, sportwedstrijd of een foodfestival te gaan staan. Ga er niet vanuit dat dit voldoende is, je zal je product ter plekke goed moeten promoten om genoeg geld in te zamelen door middel van samples, flyers en social media campagnes. Zorg dat er altijd mensen bij je kraam staan, dit trekt gemakkelijker nieuwe mensen aan. Vraag de organisator van het festival of jullie kosteloos op het terrein mogen staan, aangezien het een goed doel of vereniging betreft. Daarnaast is het ook belangrijk dat je toestemming van het event zodat je zeker weet dat je met dit idee geld verzamelt voor jouw goede doel.

Geld Inzamelen - Zelf limonade maken - WhyDonate


2. Kofferbakmarkt inzamelingsactie

Het verkopen van je oude spullen op een vlooien-, rommel- of kofferbakmarkt is een succesvolle manier om geld in te zamelen voor jouw goed doel of vereniging. Geloof ons: door een originele draai aan deze geldinzamelingsactie ideeën te geven kan je hier veel donaties mee inzamelen en dus geld verdienen!

Ken je publiek
Bekijk de spullen die je van plan bent te verkopen goed en bepaal wie jouw ideale doelgroep is. Verkoop je klassiek servies en jaren 60 jurken? Richt je dan op het wat oudere conservatieve publiek.

Krijg hulp van je vrienden
Zodra je een thema en plek hebt bepaald voor de spullen die je wilt verkopen, kun je jouw vrienden vragen of ze wat spullen van hunzelf willen doneren. Het samenbrengen van meerdere inboedels kan tot een geweldige combinatie leiden, wat meer kopers zal aantrekken. Hoe origineler en creatiever de spullen, des te beter de actie om geld in te zamelen zal verlopen. Vraag je vrienden ook of ze op de verkoopdag bij de stand willen staan, zodat je niet zelf al het geld hoeft in te zamelen.

De verkoopdag
Op de dag van de verkoop moet je stand er overzichtelijk, aantrekkelijk en gezellig uitzien. Zorg als het kan voor wat muziek, stoeltjes en een gratis drankje voor je bezoekers. Er is niets onaantrekkelijker dan een grote hoop met kleding waarvan je geen idee hebt hoe het eruit ziet. Hang zoveel mogelijk op en label alles goed. Zo kun je zo het meest geld verzamelen voor jouw project!

Inzamelingsactie - Kofferbakmarkt - WhyDonate


3. Ludieke acties om geld in te zamelen: Doe eens gek!

Geld inzamel ideeën hoeven niet al te serieus te zijn. Humor is een geweldige manier om contact te maken met mensen en donaties in te zamelen voor een goed doel. Gebruik humor en creativiteit in je inzamelingsactie ideeën en je zal een groter succes behalen!

Beloningen
Geef je donateurs een ongewone (grappige) beloning voor hun donatie. Degene die bijvoorbeeld het hoogste bedrag doneert bepaald in wat voor outfit jij de marathon zal gaan rennen.

Stel grappige mini-doelen
Net zoals bij de beloningen kun je bij bepaalde mini-doelen ook iets ludieks doen. Bereik je bijvoorbeeld de helft van je doel, dan scheer je je hoofd kaal. Haal je het volledige bedrag binnen, dan zou je nog iets grappigers kunnen bedenken. Zo kunnen donateurs geld geven op een leuke manier.


4. Sportieve inzamelingsactie: Kom in beweging

Organiseer een ‘iets’-marathon. Ben je zelf geen marathonrenner? Geen probleem! Organiseer een marathon met een andere fysieke bezigheid, waar jij je wel prettig bij voelt. Fysieke challenges zijn een geweldige manier om mensen bereid te maken een donatie te doen aan jouw doel en geldinzamelingsactie ideeen.

Kies je kracht
Waar ben jij goed in? Schaken? Organiseer een schaakmarathon van 24 uur, waarbij iedere tegenstander een donatie aan jou moet doen wanneer je van ze wint.

Wees creatief
Heb jij een gek talent, zoals lang je adem in kunnen houden onder water? Laat je sponsoren een €1,- per 10 seconden betalen dat jij je adem in kunt houden onder water.

Inzamelingsactie - Marathon voor het Goede Doel - WhyDonate


5. Verjaardag geldinzamelactie

Ben je binnenkort jarig of geef je een ander soort feest? Vraag dan niet om een cadeau, maar geef aan dat je geld aan het inzamelen bent voor een goed doel. Je kunt dit eventueel ter plekke doen, door een collectebus (of gewoon een doos) neer te zetten. Maar je kan ook online een inzamelingsactie aanmaken op Whydonate. zo kun je mensen van te voren naar jouw persoonlijk pagina toesturen en vragen om alvast een donatie te doen. Dat scheelt een hoop gedoe met cash geld en is een stuk transparanter. Je kunt een stukje tekst of video aan de pagina toevoegen om er zo een originele doneeractie van te maken.

6. Leuke acties om geld in te zamelen: Bingo!

Je hebt het vast wel eens gespeeld, Bingo! Een zeer populair spel wat zowel online als in zaaltjes wordt gespeeld. De speler heeft een leuke avond met hapjes en drankjes en gaat met een beetje geluk met wat geld naar huis. De organisator kan hier echter een hoop geld mee verdienen!

Bingoboekje
Bij binnenkomst kunnen de gast een Bingoboekje kopen waar ze de hele avond mee kunnen doen. Indien de gasten twee of drie keer zoveel kans willen maken om te winnen, kunnen ze ook met een dubbel of driedubbel boekje spelen. Per boekje kun je tussen de €25,-  en €50,- (afhankelijk van de prijzen) vragen. Indien er per bezoeker meerdere boekjes worden gekocht, kan er uiteraard korting worden gegeven op het tweede en derde boekje.

Hapjes en drankjes
Zorg tijdens de avond voor lekkere hapjes en drankjes. Promoot dit ook duidelijk in alle reclame uitingen, dit trekt weer meer bezoekers.

Loterij
Duurt een Bingo avond je te lang? Je kunt ook gewoon lootjes verkopen waarna je met een 15 minuten durende trekking direct de winnaars bepaald. Een dergelijke actie werkt perfect bij een sportevenement waar mensen naar een wedstrijd willen kijken. Verkoop voor en tijdens de wedstrijd de lootjes en doe trekking hierna. Bedenk originele en creative prijzen, die je zo min mogelijk geld kosten of zelf gesponsord worden. Geef aan dat je geld inzamelt voor een goed doel, dan zal de leverancier misschien bereidt zijn het product kosteloos te leveren.

Geld inzamelen ideeen bingo


7. Creatief geld inzamelen: Veiling doneeractie

Met deze inzamelingsactie ideeën kun je in een korte tijd veel donaties inzamelen. Heb je zelf weinig spullen op zolder staan? Zoek dan bedrijven in de buurt die spullen of diensten gratis willen aanbieden. Je kunt deze vervolgens middels een veiling verkopen.Zo heb je minimale kosten en een maximale opbrengst. Zorg voor een goede of bekende veilingmeester die mensen aantrekt en de hele avond aan elkaar praat. Daarnaast is het van belang dat je voor entertainment zorgt waar mensen op af komen. Hoe meer mensen er aanwezig zijn, des te meer zal er tegen elkaar opgeboden worden.

Veiling Geld Ophalen Goed Doel - WhyDonate


8. Originele manier geld geven: Benefiet diner

Dit is misschien wel de meest tijdrovende inzamelingsactie ideeën, maar kan ook zeker het meeste geld opleveren mits goed uitgevoerd.

​Organiseer een avondvullend benefietdiner waarbij je hele tafels of losse stoelen verkoopt. Begin niet te groot, want met een half lege zaal de avond geen succes worden.

Eten en drinken
Zorg voor een uitgebreid diner met minimaal 4 gangen en vooral voldoende drank. Er zijn gedurende de avond nog genoeg mogelijkheden om de gasten hun portemonnee te laten trekken.

​Entertainment
Om alle tafels en stoelen zo snel mogelijk te verkopen dien je een goede act in huis te halen. Zorg voor minimaal één bekend persoon die wilt optreden tijdens jouw benefietdiner. Communiceer dit van te voren, zodat mensen alleen al hierom zullen komen. Aangezien alle opbrengsten naar het goede doel gaan kun je de artiest om een fikse korting vragen.

Veiling
Tijdens de avond zelf kan er ook nog een hoop geld worden ingezameld. Zo kun je een veiling organiseren waar mensen kunnen bieden op door bedrijven gesponsorde voorwerpen en diensten.


9. Creatief geld geven: Scoor voor je club

Dit is nu echt een leuke manier om geld in te zamelen voor een goed doel! Ben je lid van een sportvereniging en speel je een sport waarbij gescoord kan worden? Organiseer dan een puntenactie! Je kunt van te voren een bedrag per doelpunt per sponsor afspreken die je aan het einde van de wedstrijd of seizoen int. De hoogte van het bedrag per doelpunt bepaal je aan de hand van het aantal doelpunten wat gemiddeld per wedstrijd gescoord word. Je kunt ook een maximaal bedrag afspreken.

Doneeractie voor je club


10. Geld inzamelen online: Zet je netwerk in

Ja, internet is een geweldige manier om mensen te bereiken, maar we moeten niet vergeten hoe belangrijk persoonlijk contact is. Uit onderzoek blijkt dat fundraisers die offline events organiseren 43% meer kans hebben om meer dan €5.000,- op te halen.

Geen idee waar te beginnen? Hierbij een aantal tips:

Social Media
De snelste en gemakkelijkste manier om je netwerk te bereiken is via social media. Denk hierbij aan Facebook, Twitter, LinkedIn, Whatsapp en Email. Dit zijn allemaal perfecte kanalen om jou inzamelingsactie ideeën bekend te maken. Tips: zorg voor goede content, herhaal je bericht een aantal keer en maak het zo persoonlijk mogelijk.​

‘Offline’ bijeenkomst
Naast alle digitale kanalen is het slim om ook een offline evenement te organiseren waarbij je persoonlijk contact kunt maken met de bezoeker. Wil je tijdens dit evenement succesvol fondsen werven? Dan is het aller belangrijkste dat je mensen durft te vragen om een gift!

social media geld inzamelen


10 Geld inzamelen tips

We hebben een korte samenvatting voor je gemaakt van deze blog ‘10 Beste Geld Inzamelen Tips’ om je de belangrijkste geldinzameling tips mee te geven.

 • Een goed verhaal
  Zorg ervoor dat je in één keer goed van start gaat en dat je voldoende relevante informatie verstrekt over het doel waar je geld voor inzamelt.
 • Voeg afbeeldingen toe
  Relevant beeldmateriaal is heel erg belangrijk. Maak foto’s van jouw verhaal of van degene waar je geld voor inzamelt. Ze spreken al snel tot de verbeelding van donateurs. Uit ervaring weten wij dat acties die zijn voorzien van relevant beeldmateriaal makkelijker geld inzamelen. Beperk je niet tot 1 afbeelding, maar probeer meerdere relevante afbeeldingen aan jouw inzamelingsactie toe te voegen.
 • Voeg video toe
  Nu kan iedereen een film maken op zijn smartphone. Gebruik videoboodschappen om je doelen te promoten en jezelf voor te stellen. Zo kom je een stap dichter bij de donateur en maak je het verhaal persoonlijker.
 • Maak zelf de eerste donatie
  De ervaring leert dat donateurs zich vaak laten leiden door eerder gemaakte donaties. Het bedrag van de donatie kan toekomstige donateurs inspireren. Daarnaast laat je zien dat je ook bereid bent om een ​​financiële bijdrage te leveren. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om eerst zelf te doneren. Maar als het wel zo is, raden we het zeker aan!
 • Benader eerst vrienden familie en kennissen
  Voordat je contact opneemt met het grote publiek, is het verstandig om eerst je familie, vrienden en goede kennissen te vragen. De kans dat zij doneren is het grootst. Dit zal de donatieteller snel verhogen en een goede start geven. Mensen die je niet veel of helemaal niet kent, zullen eerder geneigd zijn om je inzamelingsactie te steunen.
 • Gebruik sociale media
  Nadat je de actie online hebt gezet, deel je deze met zoveel mogelijk mensen. Stuur  een bericht over sociale netwerken en sociale media en vraag hen het bericht opnieuw te delen. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen bereiken is belangrijk voor het succes van de campagne.
 • Plaats de inzamelingsactie op een donatie crowdfunding platform
  Om snel en gemakkelijk donaties in te zamelen, kun je gebruik maken van een bestaand donatie platform zoals WhyDonate. Je hoeft dan niet zelf een website te bouwen en te intergreren met een betaalleverancier. Daarnaast maak je gebruik van het grote donateursnetwerk van het crowdfunding platform.
 • Zorg voor een plan B
  Natuurlijk willen degenen die aan je campagne doneren, weten wat er uiteindelijk met het gedoneerde geld is gebeurd. Stel je hebt 5.000 euro nodig voor het voorbouwen van een schoolplein, maar je haalt het doelbedrag niet. Wat gebeurt er dan met de donatie? Plan B is dan dat alleen de zandbak wordt vernieuwd.
 • Houd donateurs op de hoogte
  Verstuur updates. Dit is erg belangrijk voor het succes van de campagne. Stuur regelmatig berichten naar alle betrokkenen en deel de voortgang van de campagne. Op deze manier blijft iedereen betrokken en zal er over jouw campagne gepraat worden.
 • Deel de resultaten
  Vergeet niet om de resultaten van alle donateurs te visualiseren na een crowdfundingcampagne. Indien de resultaten goed zijn gedeeld, kun je deze donateurs in de toekomst nog eens benaderen.

Hoe start je een inzamelingsactie?

Er zijn meerdere manieren om geld in te zamelen voor jouw doel, maar de stappen die je moet volgen om een inzamelingsactie te starten zijn altijd hetzelfde.

Group 9 Category Medical NL

1. Start inzamelingsactie
Meld je aan op Whydonate en maak binnen enkele minuten een inzamelingsactie aan als particulier of organisatie.

Group 10 Category Medical NL

2. Deel je inzamelingsactie
Deel je inzamelingsactie via e-mail, WhatsApp en andere sociale mediakanalen om zoveel mogelijk donateurs te bereiken.

Group 26 Category Medical NL

3. Ontvang de donaties
De donaties worden maandelijks automatisch uitbetaald op jouw bankrekening zonder enige platformkosten.

Group 22 Category Medical NL

4. Bedank je donateurs
Pas de geautomatiseerde “Bedank” e-mail aan of stuur een persoonlijk bericht naar je donateurs via het Whydonate dashboard.

 

Hoe kun je voor een goed doel geld inzamelen?

Er zijn veel manieren om geld voor een goed doel in te zamelen. Eén manier is om een inzamelingsactie te starten. Je kunt natuurlijk ook donaties aan bedrijven of particulieren vragen. Een andere manier om geld in te zamelen voor een goed doel, is door een loterij te organiseren of om je diensten aan te bieden.

Hoe zet je een inzamelingsactie op?

Meld je aan op de website van Whydonate en maak binnen enkele minuten jouw inzamelingsactie aan. Meld je aan als particulier of als organisatie. Deel je inzamelingsactie via de e-mail, WhatsApp en andere social media kanalen om zoveel mogelijk donateurs te kunnen bereiken. De donaties worden dan maandelijks, zonder enige platformkosten, automatisch op je bankrekening gestort.

Is crowdfunding echt gratis?

Ja, Whydonate is een gratis crowdfunding platform, dat je voor crowdfunding kunt gebruiken om geld voor een project of voor een doel in te zamelen.

Hoe kun je snel geld inzamelen?

Er zijn een aantal manieren waarop je snel geld kunt inzamelen. Een optie is om dat via een crowdfunding platform zoals WhyDonate te doen. Met WhyDonate kun je een campagne opzetten en donaties van vrienden, familie en anderen, die jouw doel willen steunen, inzamelen.

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Start inzamelingsactie

Maak een Eigen inzamelingsactie of een verbonden inzamelingsactie.

Eigen inzamelingsactie
Team en verbind geldinzamelingsactie

Hoe het werkt:
Als je een op zichzelf staande inzamelingsactie aanmaakt, vragen we je om de bankgegevens waar de donaties naar over mogen worden gemaakt.

Let op: de donaties worden maandelijks rond de 15e van de eerstvolgende maand overgemaakt.

Hoe het werkt:
Wanneer je een verbonden inzamelingsactie maakt, wordt deze gekoppeld aan een bestaande. De donaties worden uitbetaald aan deze ouderinzamelingsactie. Als je een gekoppelde inzamelingsactie wilt maken, ga je naar de pagina voor de inzamelingsactie voor ouders en klik je op de knop ‘Inzamelingsactie verbinden’.

Start inzamelingsactie Verbind inzamelingsactie
Eigen inzamelingsactie

Hoe het werkt:
Als je een zelfstandige inzamelingsactie maakt, worden de donaties op je bankrekening gestort.

Let op: giften worden maandelijks overgemaakt rond de 15e van de volgende maand.

Start inzamelingsactie

Team en verbind geldinzamelingsactie
Hoe het werkt:
Wanneer je een verbonden inzamelingsactie maakt, wordt deze gekoppeld aan een bestaande. De donaties worden uitbetaald aan deze ouderinzamelingsactie. Als je een gekoppelde inzamelingsactie wilt maken, ga je naar de pagina voor de inzamelingsactie voor ouders en klik je op de knop ‘Inzamelingsactie verbinden’.
Verbind inzamelingsactie
Hulp nodig? Neem contact op!

We zullen u helpen beslissen welke optie het beste bij u past.

Neem contact op
Hulp nodig? Neem contact op!

We zullen u helpen beslissen welke optie het beste bij u past.

Neem contact op

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

linkedin
LinkedIn
twitter
Twitter
email
Email
link
Website