WhyDonate logo

Indiegogo vs Kickstarter vs WhyDonate: een Analyse van de drie Crowdfundingplatforms

Indiegogo vs Kickstarter vs WhyDonate

0% Platformkosten, Je Kunt Gelijk Beginnen

Ongetwijfeld is Kickstarter één van de populairste crowdfunding platforms aller tijden en het heeft een grote naamsbekendheid. Mensen gebruiken het op grote schaal voor het opzetten van een crowdfunding campagne of voor het geven van donaties aan goede doelen. Maar geloof het of niet, één van de meest gestelde vragen die wij krijgen is: Bestaat er iets beters dan Kickstarter? Hier zullen we in dit blog duidelijkheid over scheppen en we zullen je laten zien wat het perfecte alternatief voor Kickstarter is door je een mooie vergelijking te geven. Verder worden in dit blog vragen over Kickstarter beantwoord, zodat je je crowdfunding reis, het instellen van je financieringsdoel en het voeren van een succesvolle crowdfunding campagne kunt beginnen.


Indiegogo Vs Kickstarter Vs WhyDonate – Welk Platform kun jij het beste voor jouw Projecten Gebruiken?

Om de beste optie voor jouw doel te vinden, moeten we de feitelijke informatie over crowdfunding platformen gaan bekijken. Crowdfunding is een verzamelnaam voor alle financieringsvormen waarbij een groot aantal mensen kleine geldbedragen inleggen en dit gebeurt meestal online.

In plaats van te vertrouwen op een kleine groep rijke donateurs, maken succesvolle crowdfunders gebruik van de kracht van veel donateurs. Met dit artikel willen we inzicht geven in de verschillende aspecten van deze platforms en door deze flexibele financieringswebsites te vergelijken, kunnen we je helpen om betere beslissingen voor je crowdfunding campage te kunnen nemen.

online platform voor fondsenwerving - Indiegogo

Het Amerikaanse crowdfunding platform Indiegogo heeft een redelijk slagingspercentage en is een goede keuze voor mensen, die geld voor nieuwe projecten willen inzamelen. Het platform Indiegogo is in meer dan 200 landen beschikbaar en kan door particulieren en organisaties worden gebruikt. Het heeft verschillende campagne-opties en functies en stelt gebruikers in staat om vaste doelen met een vast streefbedrag te stellen. Omdat Indiegogo een hoog slagingspercentage voor projecten heeft, blijven mensen het gebruiken, zelfs als er 3% tot 5% verwerkingskosten in rekening worden gebracht.

indiegogo vs kickstarter

Kickstarter is een Amerikaans for-profit crowdfunding platform, dat de nadruk legt op persoonlijke crowdfunding. Het belangrijkste doel van Kickstarter is om particulieren een platform te bieden waar ze geld voor hun creatieve projecten kunnen inzamelen. Het platform werd op 28 april 2009 gelanceerd en heeft met succes al meer dan 232 duizend Kickstarter-projecten gefinancierd.

Kickstarter is een op beloning gebaseerd crowdfunding platform en dit soort platforms stellen mensen in staat om geldelijke beloningen in ruil voor games of andere aardigheidjes te geven. Het wordt meestal gebruikt om een product te pre-launchen of te lanceren en in sommige gevallen kunnen deze beloningen bestaan uit merchandise zoals bijvoorbeeld een leuk t-shirt.

Crowdfunding Platforms - Whydonate Logo

WhyDonate is één van Europa’s toonaangevende fondsenwervende websites waarmee zowel particulieren als organisaties via de website fondsen kunnen werven. Dit alternatieve platform voor de platforms van Kickstarter en Indiegogo is betrouwbaar en super eenvoudig te gebruiken. Belangrijker nog, het kost je nauwelijks iets om een campagne te starten en de resultaten zullen je behoorlijk tevreden stellen. WhyDonate werd in 2012 in Amsterdam opgericht. Het platform richt zich alleen op de ontwikkelingen van zijn crowdfunding inspanningen. De reden waarom WhyDonate één van de beste crowdfunding platforms is, is dat het supermakkelijk, eenvoudig en betrouwbaar voor zijn gebruikers is.


Wat zijn de Overeenkomsten Tussen Kickstarter, Indiegogo & WhyDonate?

Het beste aan al deze crowdfunding platforms is, dat ze allemaal particulieren en organisaties in staat stellen om hun eigen inzamelingsactie of campagnes op te zetten en geld in te zamelen voor hun goede doelen. Ze komen ook tegemoet aan de uiteenlopende behoeften van verschillende groepen. Dus laten we eens bekijken welke overeenkomsten de drie crowdfunding platforms hebben.

  • Gemakkelijk doneren

Bij alle drie de crowdfunding platforms kunnen donateurs doneren zonder tijd te hoeven investeren aan registratie. Donateurs hoeven hun gegevens niet op websites te registreren om aan een doel te kunnen doneren.

  • Anonimiteit

Alle drie de websites hebben de mogelijkheid om anoniem aan een campagne te kunnen doneren als de backers hun identiteit niet bekend wil maken. Op Kickstarter kunnen backers zelfs pseudoniemen gebruiken om hun geld aan een campagne te doneren.

  • Kosten voor de donateur

Behalve het door de donateurs gekozen donatiebedrag worden er door deze crowdfundingplatforms geen extra kosten voor backers in rekening gebracht. Er zullen geen andere inhoudingen zijn behalve het gekozen bedrag.

  • Wereldwijd publiek

Indiegogo, Kickstarter en WhyDonate werken wereldwijd. Dus mensen uit elke hoek van de wereld, van Nieuw Zeeland en het Verenigd Koninkrijk tot Zweden, kunnen deze platforms kiezen om zonder enige belemmering hun campagne te beginnen.

  • Mobielvriendelijk

Alle drie de platforms hebben hun websites mobiel vriendelijk gemaakt, zodat gebruikers waar en wanneer ze maar willen met crowdfunding kunnen beginnen.

  • Dashboard 

Alle drie de websites zijn vrij eenvoudig te gebruiken voor het opzetten van een campagne, maar WhyDonate heeft een overzichtelijker dashboard om zijn gebruikers te begeleiden.

  • Klantenservice

De gebruikers kunnen bij alle drie de bedrijven zonder twijfel een uitstekende klantenservice ervaren. Samen met hun geweldige crowdfundingdiensten hebben ze allemaal geweldige ondersteuningssystemen om hun gebruikers te helpen wanneer ze hulp nodig hebben.

  • Transparantie

De reden waarom alle drie de bedrijven ook zo populair zijn, is waarschijnlijk transparantie over hun procedures waardoor het allemaal betrouwbare crowdfunding platforms voor fondsenwerving zijn.


Verschil tussen Kickstarter en Indiegogo en WhyDonate

Al deze platforms stellen particulieren in staat om geld om voor hun verschillende behoeften en doelen geld in te zamelen. Hoewel ze van elkaar wellicht verschillen, zijn ze allemaal op hun eigen manier geweldig. De drie platforms streven hetzelfde na, maar hebben wel verschillende benaderingen om met hun interne systemen om te gaan. Laten we eens bekijken welk platform voor jou het beste werkt.

  • Kosten

Alle drie de platforms hanteren verschillende platformkosten. Kickstarter heeft een alles-of-niets beleid voor zijn projectmakers en het berekent een vergoeding van 5% van de verzamelde fondsen.

Ook Indiegogo rekent voor alle crowdfundingcampagnes 5% platformkosten. Daarnaast brengt Indiegogo ook kosten in rekening voor transacties, het omrekenen van valuta, overschrijvingskosten, etc.

De registratie bij WhyDonate is nog steeds 0%. Maar er is wel een belangrijk verschil, want bij WhyDonate zijn de kosten voor de betalingsprovider slechts 1,9% + €0,25, waardoor het één van de meest betaalbare fondsenwervingsplatforms is.

  • Streefbedrag 

Als een campagne op het crowdfunding platform van Indiegogo zijn streefbedrag niet binnen de deadline behaalt, dan wordt het in ongeveer 7 werkdagen weer terugbetaald. Fondsenwervers hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een vaste financiering, wat betekent dat als een doel een bepaalde hoeveelheid geld nodig heeft, dat dan met een klein bedrag kan worden bereikt.

Kickstarter heeft voor zijn campagnemakers een alles-of-niets-beleid. Dus als de fondsenwervers hun streefbedrag niet halen, houden ze geen geld over en krijgen de Kickstarter backers (de donateurs) hun donaties terug.

WhyDonate heeft echter een meer publieksvriendelijke aanpak door fondsenwervers toe te staan het totale opgehaalde bedrag te mogen behouden. Het maakt bij Whydonate niet uit of ze hun doel nu behalen of niet.

  • Doel

Zowel bij Indiegogo als bij WhyDonate kunnen mensen voor elk doelgeld inzamelen, zoals bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg, bedrijven of kunst. Maar via Kickstarter-campagnes kunnen particulieren alleen fondsen werven voor crowdfundingprojecten, die te maken hebben met kunst, strips, ambachten, dans, design, mode, films, eten, games etc.

  • Personalisering

WhyDonate biedt haar gebruikers opties om hun campagnepagina’s voor crowdfunding naar eigen keuze te personaliseren voor een betere gebruikerservaring. Indiegogo en Kickstarter hebben dergelijke opties voor hun initiatiefnemers echter niet.

  • Doelpubliek

Terwijl Kickstarter en Indiegogo zich vooral richten op Amerikaanse gebruikers, biedt WhyDonate zijn diensten juist aan in de landen van de Europese Unie. Alle drie zijn wereldwijde platforms en stellen mensen ondanks hun geografische locaties in staat om de platforms te gebruiken.

  • Producten

Van alle drie biedt WhyDonate geweldige producten zoals bijvoorbeeld de digitale collectebus waarmee fondsenwervers probleemloos donaties via dat product kunnen ontvangen. Gebruikers kunnen ook voor hun aangesloten fondsenwervers QR-codes genereren, om voor een geweldige ervaring te zorgen.

  • Samenvoegen van inzamelingsacties

Alleen via de crowdfundingsite WhyDonate kunnen gebruikers nog een andere inzamelingsactie starten, die aansluit op hun bestaande inzamelingsactie. Dit maakt WhyDonate een beter alternatief voor Kickstarter en voor Indiegogo.

  • Plugin voor donatie

Van de drie websites – Indiegogo, Whydonate en Kickstart – biedt alleen crowdfunding platform WhyDonate haar gebruikers de WhyDonate WordPress donatie plugin voor een betere crowdfunding ervaring. Deze knop helpt gebruikers om op hun eigen website toegang te krijgen tot de embedded donatieformulieren en widgets voor fondsenwervers. De widgets en formulieren zijn verbonden met de inzamelingsacties op WhyDonate. In die zin kan WhyDonate worden beschouwd als één van de beste alternatieven voor Indiegogo tegen Kickstarter. Gebruikers kunnen de plugin uit de map ‘Plugin’ of rechtstreeks van de pluginpagina op WordPress downloaden.


Kickstarter Vs Indiegogo Vs WhyDonate – kies verstandig!

Eenvoud, flexibiliteit en betaalbaarheid moeten de belangrijkste prioriteiten zijn bij het vinden van het beste fondsenwervingsplatform voor een campagne. Hoewel er veel voordelen zitten aan het gebruik van crowdfunding sites, is het ook essentieel om rekening te houden met deze belangrijke factoren, die het succes ervan beïnvloeden. Zo kan het opgehaalde geldbedrag variëren afhankelijk van het platform en het type investering. Bij het kiezen van een platform is het belangrijk dat je je er prettig bij voelt. Er zijn veel factoren, die meespelen bij het maken van een goede keuze, zoals bijvoorbeeld het toegangsgemak, de gebruikerservaring, de betalingsmogelijkheid van het platform en de succesverhalen van de community.

We hebben dit onderzoek over Indiegogo vs Kickstarter vs WhyDonate gedaan op basis van de informatie, die de platforms ons hebben verstrekt, zodat gebruikers dit niet allemaal zelf hoeven te doorlopen en direct het beste platform voor hun campagne kunnen kiezen.

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

instagram logo
twitter