WhyDonate logo

Typen Donateurs – Begrijp je Donateurs om een Uitstekende Relatie te Kunnen Onderhouden

Typen Donateurs

0% Platformkosten, Je Kunt Gelijk Beginnen

Fondsenwerving voor non-profitorganisaties draait niet alleen om het vragen van een geldelijke bijdrage. Het gaat om het plannen en het uitvoeren van effectieve strategieën. Eén van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij fondsenwerving is het begrijpen van je donateurs. Als je ze goed begrijpt, kun je beter doordachte beslissingen nemen en de geldelijke steun die ze geven maximaliseren.

Een beter begrip van de verschillende typen donateurs kan je ook helpen om je inspanningen beter af te stemmen op hun prioriteiten. Het is echter ook belangrijk om op te merken dat niet al het onderzoek identiek is. Zo kan kennis over de kenmerken van je donateurs je helpen om weloverwogen beslissingen over verschillende soorten donaties te nemen.

Klaar om iets te veranderen? Begin vandaag nog met uw fondsenwervende reis!

Soorten donateurs


Zo leer je je donateurs beter begrijpen:

De juiste informatie over je donateurs krijgen is heel belangrijk bij het werven van geldelijke steun voor je organisatie.

1. Stel vragen

Eén van de meest effectieve manieren om je donateurs te leren kennen, is door ze te vragen wat over zichzelf te vertellen. Hoewel het prima is om ze te vragen naar hun voornaamste geldelijke bijdrage, is het ook belangrijk om hun doelen en waarden te begrijpen.

Je kunt ze ook vragen om hun liefdadigheidsactiviteiten en persoonlijke verhalen te delen. In plaats van ze te vragen naar hun specifieke doel, kun je ze ook vragen naar hun plannen om dat doel en evenementen te steunen.

Probeer vragen die te algemeen zijn of niet erg relevant voor het onderwerp te vermijden. Begin in plaats daarvan met hen te vragen naar hun beweegredenen voor het geven van een schenking en hoe ze van plan zijn om jouw organisatie te steunen.

2. Gebruik slimme tools voor het beheer van donateurs

Het gebruik van krachtige software voor donateursbeheer kan helpen de belangrijkste donateurs van je organisatie te identificeren. Het gaat verder dan alleen donatiebeheer en houdt ook rekening met andere factoren zoals het het soort persoon dat ze zijn en hoe ze je organisatie steunen.

Nonprofits kunnen gemakkelijk een goede database van donateurs bijhouden door een systeem voor donateurbeheer te gebruiken waarmee ze alle details van hun donaties op één plaats kunnen verzamelen en organiseren. Dit platform vergroot hun betrokkenheid bij hun donateurs.

Op het platform WhyDonate kunnen fondsenwervers op hetzelfde dashboard zonder gedoe al hun donaties en hun donateurs beheren.

3. Houd enquêtes

Eén van de meest effectieve manieren om meer te weten te komen over je donateurs is door middel van een enquête. Via een enquête kun je meer te weten komen over je potentiële donateurs en vaststellen welke donateurs bereid zijn om een schenking na te laten in hun testament.

Het kan je ook helpen bij het identificeren van aandachtspunten, die hen ervan zouden kunnen weerhouden om die toezegging voor een schenking te doen. Behalve dat je informatie kunt verzamelen over je potentiële donateurs, kan een enquête je ook helpen bij het vaststellen van gebieden waarop fondsenwerving succesvol kan zijn.

Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat je alleen die gegevens moet verzamelen die je nodig hebt om je fondsenwervingscampagnes te kunnen analyseren. Door dit te doen, kun je weloverwogen beslissingen nemen en de efficiëntie van je fondsenwerving verbeteren. Houd er rekening mee dat hoewel enquêtes vaak worden gebruikt om informatie over je donateurs te verzamelen, ze ook kort en doelgericht moeten zijn.

Verschillende soorten donateurs

4. Heldere communicatie

Hoewel het belangrijk is om financiële middelen voor je organisatie te werven, is het ook belangrijk om sterke relaties met je donateurs te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze je missie blijven steunen en bij je betrokken blijven. Als je je donateurs goed begrijpt, kun je vaststellen welke activiteiten zij het meest waarschijnlijk zullen steunen en welke het meest waarschijnlijk een blijvend effect zullen hebben.

Het effect van persoonlijke contacten en gerichte communicatie kan een langdurig positief effect hebben op de toekomstige giften van een donateur. De kans is groter dat ze lang bij je blijven, vaker een schenking doen en bij je campagnes betrokken raken.

Eén van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het ontwikkelen van je campagneplan is ervoor te zorgen dat je communicatie met potentiële donateurs zowel boeiend als productief is.


Wie zijn die verschillende donateurs?

1. Individuele donateurs

Mensen doneren om verschillende redenen aan je organisatie. Ze kunnen naar een evenement komen om te bekijken hoe je je fondsenwervingscampagnes aanpakt of ze kunnen deel zijn gaan uitmaken van de non-profit na een aanzienlijk succes van een bepaalde fondsenwervingscampagne.

E-mailcampagnes of nieuwsbrieven kunnen ook hele effectieve hulpmiddelen zijn als het gaat om het werven van schenkingen. Via e-mails raken potentiële donateurs geïnteresseerd in een bepaald doel en komen ze in contact met organisaties voor liefdadigheidsacties. Ze kunnen ook worden doorverwezen door een vriend of familielid van hen die zei dat ze deel uitmaakten van de organisatie en ze daarom een klein bedrag gaven.

2. Sponsoring of belangrijke donateurs

Sponsoring kan voor organisaties een geweldige manier zijn om iets terug te doen voor de community. Het kan hen ook helpen om hun marketing inspanningen te verbeteren. Sponsoring stelt een bedrijf in staat om zijn merk af te stemmen op de doelen van de organisatie en het kan hen ook helpen een nieuw potentieel publiek te bereiken. Behalve dat ze hun merk kunnen afstemmen op de waarden van de organisatie, profiteert een sponsor ook van de overeenkomst.

Belangrijke donateurs geven meestal grote bedragen als ze daar eenmaal toe besluiten. Ze kunnen er jaren over doen om zelf te groeien, maar ze geven wel in grote bedragen zodra ze daartoe besluiten. Sommigen geven misschien ook jaarlijks een groot bedrag, terwijl anderen dat alleen op strategische wijze doen.

3. Zakelijke donateurs

In tegenstelling tot individuele donateurs zijn zakelijke giften vanwege de grotere financieringsbronnen een heel ander perspectief. Hoewel ze misschien niet zo prominent zijn als individuen, geven bedrijven nog steeds grote donaties aan liefdadigheidsorganisaties.

Vaak doen bedrijven liefdadigheidsactiviteiten om hun ethiek van maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog te houden. Ze verwachten meestal diverse marketingmogelijkheden, zoals een persbericht waarin grote giften worden aangekondigd, een foto waarop de missie en het doel van de organisatie wordt gepresenteerd en publiciteit voor hun donaties.

Bedrijven nemen ook van tijd tot tijd aan filantropische activiteiten deel om een sterkere relatie met hun werknemers te helpen opbouwen.

Financieringsmogelijkheden zijn dus voor alle non-profit organisaties van vitaal belang. Daarom moeten bedrijven als belangrijke donateurs worden aangemerkt en potentiële donateurs voor geldinzamelingsacties. Bedrijven begrijpen dat hun acties een verschil in het leven van anderen kunnen maken en ze hechten veel waarde aan de missie van de organisatie. Daarom zijn bedrijven een van de belangrijkste soorten donateurs, die binnen een bepaalde tijd geld voor een non-profit organisatie kunnen inzamelen.

Donortypes

4. Stichtingen

Deze geldmiddelen worden meestal aan non-profitorganisaties gegeven om programma’s te financieren, die specifieke problemen aanpakken. Meestal zijn stichtingen het type financiële donateurs dat alleen subsidies zal verstrekken aan organisaties, die zich richten op één of twee aandachtsgebieden. Non-profitorganisaties kunnen ook subsidies vinden via bedrijven die gespecialiseerd zijn in subsidieonderzoek of via overheidsinstanties.

Non-profitorganisaties moeten beginnen met het opbouwen van sterke relaties met hun bestuursleden en andere overheidssubsidies of donateursprofielen om ervoor te zorgen dat ze in staat zijn om meer geld te ontvangen.

5. Terugkerende donateurs

Eén van de meest voorkomende soorten donaties, die organisaties kunnen ontvangen, zijn terugkerende donaties. Deze vorm van doneren houdt in dat een donateur ervoor kiest om maandelijks of jaarlijks een regelmatige donatie aan de organisatie te doen. Deze donaties worden terugkerende giften of terugkerende donaties genoemd.

Kunnen communiceren met je terugkerende donateurs is een geweldige manier om ze op de hoogte te houden van hoe je je werk doet en hoe hun steun je helpt je doelen te bereiken. Het stelt je ook in staat om direct met hen in contact te komen en hen te inspireren om te blijven bijdragen.

Wacht niet, onderneem nu actie en begin met fondsenwerving voor WhyDonate!


Beantwoorden van populaire veelgestelde vragen over donoren

Hoe classificeer je donateurs?

Organisaties groeperen hun donateurs in verschillende typen om het gemakkelijker te maken om hun inhoud te targeten en contact met hen op te nemen. Deze strategie helpt hen om het meest effectieve bericht voor elke groep te identificeren. Donateurs kunnen worden geclassificeerd op basis van hun donatiebedrag, frequentie van hun donatie, type donatie, of communicatietype (e-mail/tekst).

Wat is het verschil tussen donateur en sponsor?

Although the terms sponsorships and donations are often used interchangeably, they are very different concepts. The difference between sponsorship and donation is that donations can be in the form of goods and services, while sponsorships are usually cash donations.

Hoe worden donateurs genoemd die een aanzienlijke hoeveelheid geld schenken aan liefdadigheid?

Donateurs die aanzienlijke bedragen aan liefdadigheid schenken, worden vaak filantropen genoemd.

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

instagram logo
twitter